fredag 4 december 2015

Mjölkfria Saffransbullar med tranbär och mandelmassa


Jag är inte ett stort fan av lussekatter men saffransbullar fyllda med mandelmassa är en helt annan sak. I år provade jag att lägga in lite rårörda tranbär i också och det blev hur gott som helst. De syrliga tranbären matchade den söta mandelmassan perfekt och sojayoghurten i degen gör bullarna otroligt saftiga! Här får du mitt recept på mjölkfria Saffransbullar med tranbär och mandelmassa. Vill du inte ha fyllda bullar funkar degen perfekt till veganska lussekatter också.

Saffransbullar med tranbär och mandelmassa

40-50 stycken

50 g jäst
2 påsar saffran
5 dl havremjölk
1 dl rapsolja
2,5 dl sojayoghurt
1,5 dl strösocker
ca 1,8 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg eller ½ dl sojagrädde till pensling

Fyllning

2 dl tranbär
4 msk socker
100 g mandelmassa

Dekoration

Smält smör eller mjölkfritt margarin
socker

Gör så här

Värm mjölk till 37 grader. Smula jäst i en bunke och häll över mjölken. Rör ut jäst och tillsätt saffran, olja, yoghurt och strösocker. Rör. Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta till smidig deg. Jäs till dubbel storlek ca 30 minuter. 

Kör tranbär i mixer tillsammans med sockret eller rör tranbären med socker tills sockret har löst sig. 

Kavla ut degen till en stor rektangel. Riv över mandelmassan och häll över mandelmassan. Rulla ihop och dela degen i 40-50 delar. Lägg i bullformar och jäs övertäckt ca 45 minuter. Pensla ägg eller sojagrädde på och grädda i 225 grader ca 10 minuter. 

Pensla med smör eller mjölkfritt margarin och strö socker över innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar